recyclable disposables

Blog/Nieuws

Tips voor het bewaren in de diepvriezer

Eten invriezen, we doen het allemaal, maar de één doet het al beter dan de ander. Hier lees je een aantal belangrijke tips die je erbij kunnen helpen het overzicht te behouden, en alle levensmiddelen zo optimaal mogelijk te bewaren.

Lees meer

HACCP

HACCP is met name veilig met producten omgaan. Dat is u wel bekend. Wat is nu een goede manier van producten bewaren? Hoe lang? Onder welke condities? En welke producten kunnen nu langer en welke minder lang? Wat is het effect van de vacuümzak?

Lees meer

Hoe verse kruiden bewaren?

Handige tips om je potjes verse kruiden uit de supermarkt nog langer te kunnen gebruiken.

Lees meer

Tips voor een geslaagd kinderfeestje

tips kinderfeestjeEen feestje organiseren voor je kind? Op Dispogroup.be vind je leuke tips en feestartikelen om een geslaagd kinderfeestje te organiseren.
Kies een thema voor het feestje. Een thema maakt het eenvoudiger allerlei zaken op elkaar af te stemmen. Van de aankleding, eten en drinken, de spelletjes enzovoort... 

Lees meer

HACCP

HACCP-advies, bewaar producten zo kort mogelijk

HACCP is met name veilig met producten omgaan. Dat is u wel bekend. Wat is nu een goede manier van producten bewaren? Hoe lang? Onder welke condities? En welke producten kunnen nu langer en welke minder lang? Wat is het effect van de vacuümzak?

Producten bewaren is onlosmakelijk verbonden met het proces van voedingsmiddelen bereiden. U wilt zo weinig mogelijk weggooien. Dat betekent direct een langere houdbaarheid van producten. Vers producten zijn altijd kwetsbaar. Groenten en fruit, zo lang ze onaangetast zijn, kunnen van enkele dagen tot enkele weken houdbaar zijn. Vaak is het uiterlijk aan veranderingen onderhevig. En daardoor is zichtbaar dat de kwaliteit achteruit gaat.

Ziek zult u van deze producten niet snel worden. Maar kort bewaren betekent de beste kwaliteit. De meeste voedingswaarde. De minste bacteriën enzovoorts.

Ook droge producten zoals pastas, rijst of bloem zijn minder gevoelig voor bederf. Het meeste bederf wordt veroorzaakt door micro-organismen. En die hebben simpelweg water / vocht  nodig om te kunnen groeien. Vaak kunnen deze producten daarom zonder verdere conservering zoals koeling bewaard worden. En voor langere tijd.

Zure producten zoals azijn of yoghurt zijn ook langer houdbaar. In deze producten overleven wel micro-organismen maar die zijn niet ziekteverwekkend. Bovendien maakt de aanwezigheid van micro-organismen zoals melkzuurbacteriën in de yoghurt dat andere micro-organismen niet gemakkelijk kunnen toetreden. Een extra horde om zo te zeggen.

En de aanwezigheid van die micro-organismen verschilt van producten. Gekookte producten worden al snel als veilig beschouwd. In de professionele - en in de gewone keuken ligt echter de kans op besmetting op de loer. Daardoor kan een product dat schoon is al snel bederven. Denk aan een Duitse autobaan zondagochtend 5.00 uur. Iedereen die dan op de snelweg komt heeft alle gelegenheid om gas te geven. Extra reden om producten zo kort mogelijk te bewaren. Naast alle voordelen van beter uiterlijk, betere smaak en minder voorraad.

HACCP-eisen, bewaar producten op juiste temperatuur

Uit onderzoek in een laboratorium blijkt dat er een erg sterk verband is voor bederf door micro-organismen en temperatuur. Stel u neemt een bederfelijk product. Dat product blijkt bij een temperatuur van 2 graden C 10 dagen houdbaar te zijn. Indien de bewaartemperatuur verdubbelt naar 4 graden C halveert de houdbaarheid naar 5 dagen. Verdubbelt de bewaartemperatuur nogmaals dan blijft er van de oorspronkelijke bewaarduur niet meer over dan 2.5 dag. En dat is de gulden regel in de horeca, catering en andere keukens: bewaar producten niet langer dan drie dagen.

« Back