recyclable disposables

Blog/Nieuws

Tips voor het bewaren in de diepvriezer

Eten invriezen, we doen het allemaal, maar de één doet het al beter dan de ander. Hier lees je een aantal belangrijke tips die je erbij kunnen helpen het overzicht te behouden, en alle levensmiddelen zo optimaal mogelijk te bewaren.

Lees meer

HACCP

HACCP is met name veilig met producten omgaan. Dat is u wel bekend. Wat is nu een goede manier van producten bewaren? Hoe lang? Onder welke condities? En welke producten kunnen nu langer en welke minder lang? Wat is het effect van de vacuümzak?

Lees meer

Hoe verse kruiden bewaren?

Handige tips om je potjes verse kruiden uit de supermarkt nog langer te kunnen gebruiken.

Lees meer

Tips voor een geslaagd kinderfeestje

tips kinderfeestjeEen feestje organiseren voor je kind? Op Dispogroup.be vind je leuke tips en feestartikelen om een geslaagd kinderfeestje te organiseren.
Kies een thema voor het feestje. Een thema maakt het eenvoudiger allerlei zaken op elkaar af te stemmen. Van de aankleding, eten en drinken, de spelletjes enzovoort... 

Lees meer

Tips voor het bewaren in de diepvriezer

Levensmiddelen invriezen, we doen het allemaal met de regelmaat van de klok, maar de één doet het al overzichtelijker dan de ander. Hier lees je een aantal belangrijke tips die je erbij kunnen helpen het overzicht te behouden, en alle levensmiddelen zo optimaal mogelijk te bewaren.

Tip 1: Niet alle voedingswaren zijn geschikt om in te vriezen. Vlees, wild, gevogelte, verse vis, groente, fruit, zuivelproducten, brood en bakwaren kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk gedurende langere tijd worden bewaard. Producten zoals kropsla, radijsjes, wijndruiven, volledige appels, bessen en vet vlees zijn dan weer helemaal niet geschikt. Het hoofdbestanddeel van sla is immers water, en alle waterhoudende producten (met als hoofdbestanddeel water) transformeren in bevroren toestand in papperige substanties.

Tip 2: Gebruik altijd geschikt verpakkingsmateriaal, zoals in de handel verkrijgbare diepvrieszakjes of herbruikbare potjes uit kunststof, metaal en aluminium.

Tip 3: Probeer gelijksoortige diepvriesproducten altijd, of zoveel mogelijk samen te bewaren. Op die manier vind je alles snel terug en zorg je ervoor dat de diepvriesdeur niet onnodig lang geopend blijft en bespaar je energie. Organiseer de vakken of bakken zo dat je bijvoorbeeld één vriesbak hebt voor vlees, vis, aardappelgerechten, bereide gerechten, groenten, ..., al naargelang jouw persoonlijke inhoud.

>Tip 4: Neerschrijven wat en wanneer. Schrijf op de verpakkingen steeds de datum en de inhoud neer en overschrijd zeker niet de bewaarduur van de bevroren producten. Een voedselvergiftiging is nooit echt veraf.

>Tip 5: Afgaan op de grootte van het gezin. Verpak levensmiddelen die je zelf invriest steeds per portie voor de omvang van het gezin. Zo hoef je geen etensresten te gaan weggooien, en hoef je ook geen te grote porties in te vriezen, wat alweer een kleine energiebesparing betekent.

>Tip 6: Verse levensmiddelen moeten altijd zo snel mogelijk tot in de kern worden diepgevroren. Anders kunnen de celstructuren beschadigd raken, wat bij het ontdooien van het product leidt tot vochtverlies. Heel wat diepvriezers van toonaangevende merken zijn nu dan ook al uitgerust met allerhande technologieën die dergelijke problemen voor ons oplossen. 

>Tip 7: Ook de vorming van ijskristallen heeft een invloed op de smaak van levensmiddelen, en ze kunnen uitdroging en het verlies van kleur en gewicht veroorzaken. Ijskristallen ontstaan wanneer de deur vaak geopend wordt of wanneer producten opnieuw ingevroren worden. Moderne technologisch snufjes, die op de hedendaagse toestellen meestal wel al worden toegevoegd, kunnen ook hierbij helpen.

>Tip 8: Hou rekening met de hoeveelheid. Om de voeding snel tot op de kern te laten bevriezen, hou je best rekening met de volgende hoeveelheden per verpakking: fruit en groente tot 1 kg en vlees tot 2,5 kg.

>Tip 9: Eerst de groenten blancheren. Groenten bewaren het best als je ze voor het invriezen, eerst blancheert (groenten een korte tijd koken en na een paar kookminuten afspoelen in koud water). Hierdoor wordt de werking van enzymen, waardoor de smaak en structuur van het voedsel zouden bederven, gestopt.

>Tip 10: Laat vers in te vriezen levensmiddelen niet in contact komen met bevroren levensmiddelen. De bevroren levensmiddelen zullen immers door het hoge temperatuurverschil gedeeltelijk ontdooid raken, en ontdooide producten mogen nooit twee keer ingevroren worden. Plaats verpakkingen ook altijd droog in het apparaat, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. 

« Back